Viemäriverkostolle lisää käyttövuosia

As. Oy Porvoon Lukiokatu 18 on valmistunut vuonna 1971. Yhteensä 18 asunnon taloyhtiössä toteutettiin viemäriverkoston kuntokartoitus muutama vuosi sitten. Kartoituksessa selvisi, että 40-vuotiaan rakennuksen viemärisaneeraus tai verkoston uusiminen on ajankohtaista. Viemärisaneerauksen suunnittelu toteutettiin vuonna 2011. Yhtiökokoukselle hanke esitettiin keväällä 2012, jolloin se päätettiin toteuttaa vielä saman vuoden aikana.

Erilaisista vaihtoehdoista varteenotettavimmaksi nousi viemäriverkoston sisäpuolinen saneeraus, eli viemäreiden kunnostaminen rakenteita rikkomattomilla menetelmillä. 

Suunnittelusta saneeraukseen

Taloyhtiön isännöitsijä Lars-Johan Nyholm, Oy L-J Nyholm Ab:stä kertoo, että ensimmäinen konkreettinen tehtävä oli löytää sopiva suunnittelija projektia varten. Isännöitsijän mukaan eri vaihtoehtoja, myös paikallisia, oli tarjolla ja erilaisia toimintamalleja punnittiin. Henkilökohtaisen tapaamisen ja neuvottelun jälkeen taloyhtiö päätti tilata työn Karves Suunnittelu Oy:ltä.

Karveksen vastuulle hankkeessa tulivat suunnittelu- ja valvontatehtävät.  Yhteistyökumppanina ja urakoitsijana saneerauksessa oli Picote Oy, joka on erikoistunut viemäreiden saneerauksiin sukitus- ja putkitusmenetelmillä. Lukiokatu 18:ssa menetelmäksi valittiin viemäreiden sukitus, jonka jälkeen viemäreiden arvioitu käyttöikä on 50 vuotta.

Projekti sujui odotetusti, vaikka joitakin lisätöitä tuli eteen. Pohjaviemäri tuotti suurimman yllätyksen. Putkessa oli reikä ja reiän kautta sisään oli tullut lähes putken kokoinen kivi. Tämän takia jouduttiin piikkaamaan suurehko reikä kellarikäytävän lattiaan. Kuvauksissa ongelmaa ei vielä havaittu. Kamera ei liikkunut muutamassa paikassa eteenpäin, jolloin ei tiedetty tarkkaan oliko syy putken haara vai jokin muu seikka, kuten tässä tapauksessa iso kivi. Tieto lisätöistä ja muutoksista suunnitelmissa kulki kuitenkin mallikkaasti. Suunnittelusta vastannut Kaj Karves toteaa yhteistyön sujuneen loistavasti koko hankkeen aikana: ”Erityistä tässä hankkeessa oli kaikkien osapuolten hyvä ja yhteistyökykyinen toiminta.”

Lopputuloksena lähes uudenveroiset viemärit

Isännöitsijä Lars-Johan Nyholm kiittelee Karveksen oma-aloitteista ja aktiivista otetta projektin aikana. ”Yhteistyö sujui kaikilta osin hyvin – voimme olla tyytyväisiä valintaamme,” Nyholm kiittelee. 

”Saadun palautteen mukaan voin todeta, että asukkaat ovat olleet tyytyväisiä. Pitkällä tähtäimellä lopputulokseen vaikuttaa myös se, että saneerattu viemäriverkosto on tiivis ja kestää. Tämän projektin myötä toivomme, että taloyhtiön viemäriverkosto sai reilusti lisää käyttövuosia,” isännöitsijä Lars-Johan Nyholm korostaa.