Uniikki uudisrakennus Helsingin Ullanlinnaan

Huvilakuja: uniikki rakennusHelsingin Ullanlinnassa sijaitseva Huvilakuja 14 valmistui vuonna 2012. Täydennysrakentamisen lähtökohtana oli korttelin kulmassa sijaitsevan taloyhtiön käyttämätön rakennusoikeus. Vaativiin ja yksilöllisiin kohteisiin erikoistunut Roomy Oy osti rakennusoikeuden sekä rakennutti Huvilakujan ja vastasi pää- ja arkkitehtisuunnittelusta. Karves Suunnittelu Oy:n väki Sakari Siikaojan johdolla vastasi kohteen rakennesuunnittelusta.

Erityinen kohde

1960-luvulla valmistuneen kerrostalon tontin piha-alueelle rakentui kolme pientaloasuntoa täydennysrakentamisena. Asunnoissa on 2-3 maan päällistä kerrosta ja kellarikerrokset. Kohteen kokonaisala on 460 m2. 

Tontti on osa Huvilakujan korttelia, joka on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. ”Huvilakuja 14 oli vaativa suunnittelukohde, jossa detaljeja hiottiin vielä työmaavaiheessa. Suunnittelun osalta kaikki sujui kuitenkin hyvin”, arkkitehti SAFA ja Roomy Oy:n osakas Jani Prunnila kertoo.  Karveksen rakennesuunnittelun asiantuntijat tulivat mukaan rakennuslupasuunnitteluvaiheessa. Uusi ja erityinen kohde vaati pitkän prosessin ja lukuisia suunnitelmia, ennen kuin rakennus oli hahmoteltu paikoilleen yhteistyössä kaupungin kaavoittajien kanssa. 

Ennakkoluulottomia ratkaisuja

”Arkkitehtoonisesti Huvilakuja 14 oli tinkimätön hanke, jossa useat yksityiskohdat vaativat tarkkaa ja ennakkoluulotonta tarkastelua myös rakennesuunnittelijalta. Näitä ovat mm. leijuvat portaat, ripustetut välipohjat, suuret lasiseinät, kattoterassit…”, luettelee Jani Prunnila. Oman erikoisuutensa toi se, että kolmikerroksisuudesta johtuen pientalot tuli rakentaa P1-luokkaan. Tämä toi haasteita normaalisti P3-luokkaan rakennettavissa pientaloissa käytetyn harkkorakenteen osalta. 

Uniikki kohde vaati paljon, mutta tulos on ainutlaatuinen ja upea. ”Suunnittelun osalta kaikki sujui hyvin. Erityisesti haluan nostaa esiin ennakkoluulottoman ratkaisujen etsinnän ja paneutumisen kooltaan suhteellisen pieneen hankkeeseen”, Roomy Oy:n arkkitehti ja osakas Jani Prunnila korostaa ja kiittelee Karves rakennesuunnittelun ammattilaisia.  

Lisätietoja:  

Kohde on ollut esillä paljon valmistumisensa jälkeen. Se on myös valittu yhdeksi kohteeksi Arkkitehtuurimuseon kesällä 2014 järjestettävään näyttelyyn ”Arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus 2014”. 

Uutta Helsinkiä – Huvilakuja 14  
Arkkitehti-lehti 2/2013  
www.roomy.fi 

Lisätietoja rakennesuunnittelusta:
Karves Suunnittelu Oy
Sakari Siikaoja
Projektipäällikkö
Rakennusinsinööri, vanhempi konsultti
0400-424 152

Kuva: Roomy Oy