Puotilan kartano –kulttuurikohde uudistui

Puotilan kartano on yksi Itä-Helsingin kulttuuripuiston yhdeksästä kartanosta. Puotilan kartanon rakennus muotoutui noin 1700-luvun puolivälissä kolmesta ratsutilasta. Helsingin kaupunki hankki kartanon maat ja rakennukset omistukseensa 1927-1933 ja siitä vuoteen 2011 saakka rakennukset toimivat useassa eri roolissa.

Puotilan Kartano siirtyi yksityisomistukseen Koy Puotilan Kulttuurikartanolle syksyllä 2013. Heti seuraavana keväänä aloitettiin Wareco Oy:n johdolla kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kartanon remontti. Karves Yhtiöt oli mukana kohteen LVI-suunnittelussa. Urakka toteutettiin nopealla aikataululla marraskuun 2013 ja elokuun 2014 välillä. 

Karves Yhtiöt mukana 

Remontissa suunniteltiin ja toteutettiin täysin uusi ilmanvaihtojärjestelmä sekä vesi- ja viemärijärjestelmä. Myös lämmitysjärjestelmästä nykyaikaistettiin patterit ja lämmönjakokeskus, sekä ravintolakeittiö uusittiin kokonaisuudessaan.  Keittiötä varten toteutettiin oma ilmanvaihtojärjestelmä sekä jäähdytys.

Projektissa oli Karves Yhtiöistä mukana Kaj Karves vastaavana suunnittelijana ja Markus Hyttinen LVI-suunnittelijana. ”Suunnittelu oli viety viimeiseen saakka tehokkaaksi ja etukäteistyötä tehtiin paljon. Haastavaa oli se, että suunnitteluvaiheessa ei ollut vielä tietoa kaikista tiloista ja pinnoista, joten asennusvaiheessa suunnitelmia muutettiin tarpeen mukaan”, Koy Puotilan Kulttuurikartanon toimitusjohtaja Risto Salmia kertoo. Ilmanvaihdon massiivisuus oli Salmian mukaan ehkä suurin yllätys hankkeessa. ”Mutta nyt se on tehty parhaalla mahdollisella tekniikalla ja tietämyksellä, joten sillä varmasti päästään 30-40 vuotta eteenpäin”, Salmia toteaa.

Haastava ja upea kohde  

Nykyaikaisen ilmanvaihtojärjestelmän toteutus 1700-luvun rakennukseen oli luonnollisesti monella tapaa hyvin poikkeuksellista. Suurin haaste oli tilan löytäminen iv-järjestelmille. Uudet järjestelmät pyrittiin sovittamaan mahdollisimman paljon rakennuksen ilmettä säilyttäen. Alakattoja ja kotelointeja vältettiin ja tekniikka pyrittiin suunnittelemaan mahdollisimman huomaamattomaksi. Myös käytettävissä olevat tekniikan läpivientikohdat rakenteisiin olivat rajoitettuja ja ilmanvaihdon aiheuttamien äänten minimointi aiheutti suunnittelulle haasteita. Ravintolakeittiön isot lämpökuormat asettivat erityisen suuret vaatimukset ilmastoinnille. Keittiöön toteutettiin lopulta ilmanvaihtokatto, jossa koko keittiön katto huolehtii tulo- ja poistoilmanvaihdosta.

Puotila1Projektin hyvä henki

”Hanke oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa”, Markus Hyttinen Karves Suunnittelu Oy:stä kertaa. Vuorovaikutus ja yhteistyö suunnittelijoiden, tilaajan, loppukäyttäjän ja urakoitsijoiden kesken toimi hyvin; tällä oli suuri vaikutus työn onnistumiseen kireällä aikataululla.

Katso lisätietoja: www.puotilankartano.fi

Puotila2
Siirtosamsung 4.8.14 039

Kuvat: Jukka Sainio, Risto Salmia, Markus Hyttinen